Menu

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 podprogram 2021

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to działanie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej, które ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących. 
Program skierowany jest do osób, które znajdują się w trudnej sytuacji i uzyskują dochód nieprzekraczający:

1.707,20 zł dla osoby samotnie gospodarującej,

1.320,00 zł dla osoby w rodzinie.

Aby otrzymać pomoc żywnościową należy:

Pomoc żywnościowa w Gminie Zator przekazywana jest za pośrednictwem współpracującej z Bankiem Żywności w Krakowie Organizacji Partnerskiej Lokalnej tj. Ośrodka Pomocy Społecznej w Zatorze Pomoc udzielana jest w formie paczek żywnościowych.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

W ramach programu realizowane są również zajęcia dla osób zakwalifikowanych do projektu. Mają one formę bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących:

Działania realizowane są przez Bank Żywności w Krakowie w siedzibie OPL lub w miejscu wyznaczonym przez organizację. Uczestniczą w nich podopieczni, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronie internetowej Banku Żywności w Krakowie.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ.

PODPROGRAM 2021

Podprogram 2021  jest kontynuacją poprzednich Podprogramów. Celem programu jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach towarzyszących.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: do końca października 2022

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek żywnościowych lub posiłków:

Paczka żywnościowa – to minimum kilka artykułów spożywczych (co najmniej 3) składających się
z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu.

Posiłek – to każde danie (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek lub kolacja) przygotowane
w OPL np. jadłodajniach, schroniskach, noclegowniach dla osób bezdomnych, z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).

Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2021 obejmuje żywność w łącznej ilości ok. 28,17 kg na osobę, w tym:

  1. Artykuły warzywne i owocowe:

1) groszek z marchewką 3,2 kg,

2) koncentrat pomidorowy 1,12 kg,  

3) powidła śliwkowe 1,50 kg,

4) makaron jajeczny 4,50 kg,

5) kasza jęczmienna 1 kg,

6) mleko UHT 5 l,

7) szynka drobiowa 1,80 kg,

8) szynka wieprzowa 1,20 kg,

9) filet z makreli w oleju 0,85 kg,

10) cukier biały 4 kg,

11) olej rzepakowy 4 l,

Podsumowanie Podprogramu 2020

W ramach Podprogramu 2020  Ośrodek Pomocy Społecznej w Zatorze  objął wsparciem żywnościowym 192  osoby przekazując 10955,14 ton żywności , w formie 544 paczek

Podsumowanie Podprogramu 2019

W ramach Podprogramu 2019  Ośrodek Pomocy społecznej w  Zatorze objął wsparciem żywnościowym 203 osoby przekazując 16,93906 ton żywności, w formie 937 paczek.

We wszystkich Podprogramach we współpracy z Bankiem Żywności przeprowadzono dla osób korzystających z pomocy żywnościowej warsztaty edukacyjne: kulinarne, żywieniowe, ekonomiczne oraz dotyczące marnowania żywności.

Dodatkowo Ośrodek Pomocy Społecznej w Zatorze realizował działania towarzyszące niefinansowane takie jak:  wigilia dla osób starszych , samotnych, chorych. We współpracy z Regionalnym  Ośrodkiem Kultury w Zatorze organizował  imprezy  o charakterze integracyjnym, pikniki rodzinne, warsztaty rodzicielskie oraz działania profilaktyczne skierowane do różnych grup odbiorców. Ponadto OPS świadczył poradnictwo psychologiczne  oraz  doradztwo. Przekazywał również informacje o miejscach gdzie realizowane są działania EFS ( porady psychologiczne, prawne i zawodowe)